Het klimaat op de Seychellen
Seychellen: welk klimaat?
De Seychellen zijn een eilandengroep in de Indische Oceaan ten noorden van Madagaskar. De archipel bestaat uit 115 eilanden. Met 7 uur zon per dag en een gemiddelde temperatuur van 28°C zijn de Seychellen het hele jaar rond een interessante vakantiebestemming. Toeristen komen naar de eilanden om te genieten van een zacht en aangenaam tropisch regenwoudklimaat.
De temperatuur op de Seychellen
De Seychellen hebben een ‘equatoriaal’ klimaat, wat betekent dat het een tropisch regenwoudklimaat is. Eigenlijk is er maar heel weinig verschil tussen het droge, frissere seizoen in de zomer (van april tot oktober) en het regenseizoen in de winter (van oktober tot maart).
Tijdens het regenseizoen valt de meeste regen doorgaans in de maand januari. Tijdens de regentijd voelt de lucht ‘zwaarder’ aan dan anders, de vochtigheidsgraad is zeer hoog en onweer is niet uitzonderlijk. Daarom trekken de Seychellen zowat het hele jaar door toeristen. De voorkeur blijft uitgaan naar de ‘droge tijd’. De beste maanden om naar de Seychellen te vallen in het tussenseizoen: van eind april tot eind juni, en van eind september tot midden november.
Laatste belangrijke weetje: de Seychellen liggen dan wel in de Indische Oceaan, toch blijven ze meestal gespaard van de orkanen en cyclonen in de regio. Deze bestemming ligt dan ook in een relatief kalme en veilige zone. Op de Seychellen waait er ook zelden een sterke wind.
Ontdek onze resort op de Seychellen!
De temperatuur op de Seychellen
Het weer op de Seychellen is over het algemeen het hele jaar vrij zacht. De temperatuur schommelt gemiddeld tussen de 25°C en de 30°C, met enkele uitschieters tijdens het regenseizoen. Overdag is het warm en zonnig, maar de zon is nooit té heet of brandend. Strandwandelingen maken, de straatjes van Victoria op Mahé bezoeken, fietsen op La Digue of Praslin, natuurreservaten verkennen, exotische vogels spotten... het kan allemaal overdag en bij aangename temperaturen.
U wilt graag weten wanneer u het beste kan gaan zwemmen in de Seychellen? Weet dan dat de temperatuur van het water in dezelfde lijn ligt als de luchttemperatuur: warm het hele jaar door! Het zeewater daalt nooit onder de 28°C. In april en mei is de oceaan het warmst, met uitschieters tot 30°C. Ja, winter of zomer, op de Seychellen is het altijd het juiste moment om te zwemmen! Langs de kust is het warme water niet alleen ideaal om te zwemmen, maar ook om te watersporten: wat dacht u van een kanotocht of een duikuitstap? Juli en augustus zijn zeer geschikt voor wie een duikvakantie op het oog heeft.
Wist u dit al?
U houdt van (wind)surfen? Dan zullen de aangename gemiddelde temperaturen u het hele jaar door naar het strand lokken. Van mei tot oktober is het iets frisser, maar staat er ook een beetje meer wind. Dus eigenlijk is dat ideaal voor windsporten. Tijdens het droge seizoen waait de zuidoostpassaat over de eilanden van de Seychellen. In het regenseizoen draait de wind en komt het natte weer uit het noordwesten.
Escapade op de eilanden Mahé en Curieuse
Het eiland Mahé is het grootste eiland van de archipel. Hier bevindt zich de hoofdstad Victoria. De gemiddelde temperatuur is hier heel zacht. Heel wat cruises en boottochten vertrekken vanaf Victoria op Mahé en doen een aantal eilanden van de Seychellen aan. Tijdens een bezoek aan Mahé springen de typische creoolse huizen meteen in het oog: ze zijn bontgekleurd en uiterst charmant. Wist u dat u op Mahé naar het hoogste punt van de Seychellen kan? De top ligt op 900 meter en biedt een adembenemend uitzicht over de Indische Oceaan.
Een ander bekend eiland van de archipel is het eiland Curieuse. Er worden heel wat daguitstapjes met de boot naar dit mooie eiland georganiseerd. Wandel door de beschermde sites en u komt ongetwijfeld de beroemde reuzenschildpadden tegen. Het eiland Curieuse is ook bekend om de spectaculaire fauna. De meeste indrukwekkende boom is ongetwijfeld de ‘coco de mer’. De immense vrucht van deze boom, de ‘zeekokosnoot’, is veel groter dan de gewone kokosnoten en heeft bovendien een verbazingwekkende vorm.