Maak kennis met de uitzonderlijke gastronomie van Portugal!

De koloniale invloeden en de ontdekking van nieuwe kennis hebben in de loop der eeuwen hun sporen nagelaten in de Portugese keuken. De vele lokale specialiteiten zullen u vast weten te overtuigen, of u nu houdt van vlees of vis. Bovendien zorgen de Portugese wijngaarden steeds voor het ideale wijntje als begeleiding.

DE PORTUGESE GASTRONOMIE: EEN OPEN VENSTER OP DE WERELD

De traditionele Portugese keuken zit vol verrassingen. Het land grenst dan ook zowel aan de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee.

De lokale keuken telt een groot aantal visgerechten, naast bereidingen op basis van olijfolie en citrusvruchten. Dankzij het rijke koloniale verleden van Portugal is dit ook een aromatische keuken waarin volop gekozen werd voor specerijen.

Verder maakt de Portugese gastronomie ook gebruik van gekweekt vlees, wild en groenten. Het klimaat is bovendien niet alleen geschikt voor de teelt van fruit en groenten, maar zorgt ook voor de naam en faam van de Portugese wijnsector.

EXCURSIES IN PORTUGAL

Een keuken beïnvloed door de Portugese geschiedenis

Portugal bezat vroeger overal ter wereld een groot aantal kolonies. Op het hoogtepunt omvatte het Portugese koloniale rijk gebieden in Zuid-Amerika, zoals Brazilië, maar ook in Afrika, India en Zuidoost-Azië. Dat koloniale verleden vinden we terug in de Portugese gastronomie, die graag naar specerijen grijpt zoals kerrie, saffraan, gember, koriander en kaneel.

Ontdek de gastronomie in Portugal bij onze all-inclusive Resorts!

PORTUGESE CULINAIRE SPECIALITEITEN OM TE ONTDEKKEN

Kennismaken met de Portugese keuken doet u het beste aan de hand van een aantal echte klassiekers. Beginnen doen we met 'petiscos', de Portugese versie van de tapas. Enkele typische voorbeelden zijn olijven, geitenkaas, charcuterie, salades, paté, kroketten, zeevruchten, soep, geroosterde groenten, beignets, inktvis en de beroemde 'pastéis de bacalhau', die gemaakt worden met kabeljauw.

De Portugezen eten bijzonder graag vis en zeevruchten. Bacalhau (kabeljauw) speelt een centrale rol in de Portugese gastronomie. De vis werd gekookt, gebakken, of met roomsaus in een verrukkelijke 'brandade' gegeten. Zeevruchten worden in Portugal vaak geroosterd, in bouillon of in een saus van de streek geserveerd.

Een van de traditionele gerechten is 'arroz de mariscos', dat afhankelijk van provincie tot provincie bereid werd met zeevruchten, zeeduivel of mesheften (schelpen). 'Açorda de mariscos' is nog zo'n Portugese klassieker die u zeker moet ontdekken. Deze broodsoep werd bereid met look, olie, eieren, koriander, garnalen, venusschelpen, tapijtschelpen en specerijen.

Een andere bekende soep is 'caldo verde', met aardappelen, fijngesneden Portugese bladkool en schijfjes worst. De meest gegeten en populairste vleessoort in Portugal is varkensvlees. Het vlees werd op diverse manieren bereid, maar 'leitão' of speenvarken blijft ongetwijfeld het lekkerste. Rundvlees werd dan weer gebruikt in het gerecht 'bife à portuguesa', dat geserveerd werd met frietjes en spekreepjes.

NIETS BETER DAN EEN LOKAAL PORTUGEES WIJNTJE OM UW MAALTIJDEN TE BEGELEIDEN

De Portugese wijnen zijn minder bekend dan de wijnen uit Frankrijk, Italië of Spanje. Toch zijn ze van zeer hoge kwaliteit. Door de uitbundige zonneschijn is het alcoholgehalte iets hoger, maar de diversiteit is enorm. Er zijn immers wijngaarden in alle regio's, elk met hun eigen specifieke kenmerken.

De Portugese vinho verde is een jonge, verrassend lichte en ook licht mousserende wijn. Er zijn zowel witte, rode als roséversies van verkrijgbaar. De regio's Dão, Douro, Alentejo en Bairrada pakken stuk voor stuk uit met hun eigen typische, al dan niet gecorseerde wijnen.

Portugal is een fantastische vakantiebestemming en verschilt sterk van buurland Spanje. U vindt er niet alleen prachtige landschappen, maar ook een grote culturele rijkdom, waarvan de keuken maar één voorbeeld is.

Waag u aan de echte klassieke gerechten, proef de lokale kabeljauw en geniet van een lekker wijntje bij uw favoriete maaltijden.

EXCURSIES IN PORTUGAL

ook interessant